Als ik honderd jaar geleden had geleefd was ik, met mijn 50 jaar, nu in de laatste fase van mijn leven beland. In 1920 was namelijk de gemiddelde leeftijdsverwachting van een vrouw 57 jaar en die van een man 54 jaar. Gelukkig heeft de medische wetenschap ons wat extra jaren opgeleverd want, volgens het CBS, zal in 2050 de gemiddelde leeftijd van mannen 86 zijn en voor vrouwen zelfs 90!  Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar dat betekent ook dat de kans groter is geworden dat je die hoge leeftijd niet zonder klachten gaat bereiken.  

Als je dus zoveel mogelijk uit die extra jaren wilt halen, is het wel van belang dat je zuinig bent op je lijf. Sporten, stoppen met roken, minderen met alcohol en proberen op je gewicht te letten is dus heel belangrijk.

 Maar, wat ook belangrijk is en waar toch minder over gesproken wordt is het onderhouden van je mentale gezondheid. Terwijl ik mijzelf dus zojuist rijk heb gerekend en bedacht heb dat ik pas net aan de tweede helft ben begonnen, merk ik al een tijdje dat mijn olifantengeheugen het de laatste tijd een beetje laat afweten. Terwijl ik een paar jaar geleden nog precies wist waar ik mijn spulletjes had opgeruimd, is het zoeken naar mijn sleutels en telefoon een dagelijkse bezigheid geworden. Herkenbaar? En dat wordt met de jaren waarschijnlijk alleen nog maar erger.

“Ook het onderhouden van sociale contacten speelt een hele grote rol bij het activeren van je hersenen”

Maar…… gelukkig kan je ook daar heel wat aan doen. Dat kan door vooral actief in het leven te blijven door steeds nieuwe dingen te blijven leren. Doe een cursus website bouwen, ga een muziekinstrument bespelen of leer een nieuwe taal. Ook het onderhouden van sociale contacten speelt een hele grote rol bij het activeren van je hersenen.  

Als je je denkvermogen traint, houd je het vermogen om je gedrag en gedachten aan te passen aan nieuwe veranderingen en onverwachte gebeurtenissen! Op lange termijn is het zelfs bewezen dat de kans op dementie aanzienlijk vermindert (zelfs zo’n 30%) als je fysiek en mentaal aan je gezondheid werkt.

Eerlijk is eerlijk, het klinkt helemaal niet vervelend om te werken aan je mentale gezondheid. Het klinkt zelfs heel verhelderend! Ik laat de ongebruikte piano in mijn woonkamer dus gewoon nog even staan. Die komt na mijn pensioen zeker goed van pas!

Marion Hazejager

 

Donderdag spreken we tijdens het Obladi Online Café over het onderwerp ‘Blijf leren!’. Mocht je het interessant vinden om mee te praten, dan ben je van harte welkom!