Boekenclub
Voor leesfanaten & boekenliefhebbers.
Lees jij liever een goed boek dan dat je televisie kijkt?
Deel je graag jouw favoriete pageturners?
Wij bieden Boekenclub Obladi. Hierbij komen we één keer per 6 weken samen om een gezamenlijk gelezen boek te bespreken. We dagen elkaar uit aan de hand van stellingen en vragen, op zoek naar verdieping. Boekenrecensenten in de dop.
De bijeenkomsten duren ongeveer 1,5 uur en worden geleid door Janny Eekman.
Lijkt je dit wat? Doe mee met onze boekenclub! De boekbespreking wordt online georganiseerd op
woensdag 6 december van 20.00 tot 21.30 uur
Wij bespreken dan Het eiland van de verdwenen bomen van Elif Shafak.

Het eiland van de verdwenen bomen
Elif Shafak
Cyprus, 1974. Kostas en Defne ontmoeten elkaar heimelijk in de plaatselijke taverne, onder de vijgenboom die door een holte in het dak omhoog groeit. Dat is de enige plek waar zij, een Turkse, en hij, een Griek, elkaar ongezien kunnen treffen. Dan breekt de oorlog uit. Kostas wordt naar een oom in Londen gestuurd, Defne blijft achter.
Tientallen jaren later probeert hun dochter Ada, na de dood van haar moeder, de geheimen van haar familie te ontwarren. Het enige aanknopingspunt dat Ada heeft, is een vijgenboom die in de achtertuin groeit.
Let op! Er zijn maximaal 12 plaatsen en Premium leden hebben voorrang bij inschrijving.
Kosten:
Premium leden: GRATIS (en voorrang bij inschrijving)
Comfort leden: € 5,-
Data bijeenkomsten
2023
6 december
Special! Tussen 22 en 31 december lezen we: De Avonden – Gerard Reve
2024
2 januari – Boekbespreking De Avonden
7 februari
Recensies Boekenclub Obladi
Wij hanteren als uitgangspunt bij het opstellen van onze recensies het advies “Lees het boek vooral zelf en vorm je eigen mening”, omdat we mensen tot lezen willen uitdagen. Daarom geven wij slechts een summiere inhoudsbeschrijving van de door ons gelezen boeken en beperken ons tot algemene impressies. Dit staat los van het plezier dat wij beleven aan het samen bespreken van een door ons gelezen boek.

Een ladder naar de hemel
John Boyne
10 oktober 2023 – Overal zijn verhalen te vinden, als je maar goed genoeg zoekt. Het hoeven niet eens je eigen verhalen te zijn. Tenminste, dat is wat de beginnende schrijver Maurice Swift al vroeg in zijn carrière besluit. Want ambitie heeft hij meer dan genoeg, schrijftalent ook wel, maar door een jammerlijk gebrek aan inspiratie kent zijn schrijversdroom vooralsnog geen vliegende start. Een toevallige ontmoeting met bestsellerauteur Erich Ackermann in een Berlijns hotel biedt hem de gelegenheid zichzelf in de wereld van de literatuur te lanceren. Erich is namelijk eenzaam, heeft een verhaal te vertellen en vindt in Maurice een gretig luisterend oor. De charme en attenties van Maurice maken hem blind voor de waarheid: hij had zijn verhaal beter voor zichzelf kunnen houden.
Een ladder naar de hemel is een psychologisch kat-en-muisspel dat laat zien dat de wereld aan je voeten ligt als je bereid bent tot het uiterste te gaan.
Recensie Boekenclub Obladi:
<volgt binnenkort>

Het Dossier
Anya Nieuwierra
22 augustus 2023 – Het Dossier heeft als ingrediënten de voormalige DDR, kunstvervalsing van belangrijke expressionisten én een orgaanroof. Anya Niewierra vervlecht ze subtiel in elkaar tot dé ultieme thriller: hoever ga je om te overleven? De 46-jarige Josta Bresser wordt slachtoffer van een orgaanroof. De recherche stuit tijdens het onderzoek op het duistere DDRverleden van Josta. Ooit maakte ze als kunstvervalser deel uit van de zogenaamde ‘Köningstein Gruppe’. Dit team van vervalsers dat werkte in opdracht van het toenmalige DDR-regime, werd vlak voor de val van de Muur door de Stasi afgevoerd naar de gevangenis Hohenschönhausen. Reden: een geheim Dossier. 25 jaar later blijkt dit Dossier nog steeds reden voor moord. Josta probeert het Dossier in handen te krijgen, maar de macht van de daders blijkt groot. Enorm groot.
Recensie Boekenclub Obladi:
Wij vonden het boek van begin tot eind razend spannend. We zaten er meteen in en konden het bijna niet neerleggen. Het boek is vlot geschreven. Het onderwerp is origineel: het is niet alleen een thriller, maar geeft ook een goed inzicht in het leven in de DDR rond de val van de muur in 1989. Wij zouden het boek als een historische thriller willen betitelen. De omgeving waar het verhaal zich afspeelt wordt mooi beschreven. Het einde met de plot geeft heel veel informatie tegelijk. Dit had de schrijfster wat ons betreft mogen uitspreiden over wat meer pagina’s. Sommige van ons werden tijdens het lezen nieuwsgierig naar de genoemde schilders en hun schilderijen en hebben hen opgezocht op het internet.

Poppenhuis
David Hewson
12 juli 2023 – Sinds zijn tienerdochter Anneliese spoorloos verdween, is Pieter Vos een gebroken man. Daarvoor maakte hij naam bij de Amsterdamse politie, nu leeft hij teruggetrokken op een woonboot. Totdat de jonge rechercheur Laura Bakker hem wijst op een nieuwe vermissing met dezelfde kenmerken als de verdwijning van zijn dochter.
Het slachtoffer is Katja Prins, de dochter van een politicus met een eigen agenda. Met de provinciale maar intrigerende Laura stort Vos zich op de zaak. Ze ontdekken oude geheimen die al snel bloederige gevolgen krijgen. Vos houdt echter obsessief vol, in de hoop op een aanwijzing naar het lot van zijn dochter.
Recensie Boekenclub Obladi:
David Hewson is een Brits schrijver van misdaad- en mysterieboeken. Het poppenhuis is een politiethriller die zich in Amsterdam afspeelt. De schrijver gebruikt korte hoofdstukken en korte, staccato zinnen, die lekker weglezen. Het verhaal is soms vermakelijk. Het boek roept herinneringen op aan Baantjer en andere oude politieseries. De beschrijvingen van Amsterdam zijn wel erg cliché. Wij vonden het teveel van het goede. De schrijver gebruikt voor de karakters afwisselend de voornamen en achternamen, wat het ingewikkeld maakt.

Mevrouw van Gogh
Caroline Cauchi
24 mei 2023 – Om het uitlekken van een schandaal te voorkomen verhuist de Nederlandse Johanna Bonger in het jaar 1888 naar haar broer in Parijs. Ze groeit uit tot een graag geziene gast in de kunstwereld, zeker nadat ze trouwt met kunsthandelaar Theo van Gogh. Samen ontfermen ze zich over Theo’s broer Vincent, die tevergeefs een carrière als kunstschilder najaagt.
Vincent van Gogh sterft uiteindelijk berooid en anoniem. Decennialang kent niemand zijn werk, totdat zijn schoonzus na de dood van haar man de regie in handen krijgt. Johanna keert terug naar Amsterdam, met in haar koffers een groot aantal als waardeloos beschouwde schilderijen. Maar Johanna ziet wél iets in de kunstwerken. Vastberaden besluit ze alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat Vincents werk alsnog tentoongesteld wordt…
Mevrouw Van Gogh is het prachtige, waargebeurde verhaal over de vrouw die Vincent van Gogh op de kaart zette.
Recensie Boekenclub Obladi:
Het boek is een fictieve roman gebaseerd op ware gebeurtenissen en feiten. Wij vonden het boek over het algemeen vrij langdradig en saai met uitzondering van het begin, waar de schrijfster ons meeneemt naar het Parijs van eind 19e eeuw. Johanna Bongers vertrekt na een schandaal naar Parijs waar haar broer Andries woont. Andries introduceert haar in de kring rond kunstenaars als Rodin, Gauguin, Pisarro en Monet. Johanna wordt neergezet als een sterke, vrijgevochten vrouw in een tijd waarin vrouwelijke kunstenaars niet als zodanig geaccepteerd werden. De hoofdstukken zijn kort en worden afgewisseld met brieven. Dit leest makkelijk weg. Johanna trouwt met kunsthandelaar Theo van Gogh en samen ontfermen ze zich over Vincent en ondersteunen hem financieel. Het huwelijk is van korte duur. Vincent overlijdt aan een schotwond en niet lang daarna overlijdt Theo aan syfilis. Johanna keert terug naar Nederland met haar jonge zoontje en de hele nalatenschap van Vincent, inclusief alle brieven. Zij is vastbesloten Vincent beroemd te maken. Het boek eindigt hier vrij abrupt. Wij waren nieuwsgierig naar hoe Jo erin slaagde Vincent beroemd te maken en hadden er meer over willen lezen.

Het Meisje in de Witte Kimono
Ana Johns
12 april 2023 – Japan, 1957. De 17-jarige Naoko Nakamura wijst de man die haar vader voor haar heeft uitgezocht af en volgt haar hart: ze wil enkel trouwen met de Amerikaanse soldaat van wie ze houdt. Als gevolg van die beslissing wordt ze verstoten door haar familie, omdat de schande van een huwelijk met een buitenlander te groot is. Maar als haar geliefde niet terugkeert van een missie en zij zwanger blijkt, kan ze nergens terecht. Haar vader is onverbiddelijk: ze mag enkel terugkomen naar huis als ze het halfbloed kind dat ze draagt opgeeft…
Amerika, nu. Tori Kovac zorgt voor haar vader in zijn laatste dagen als ze een brief vindt die haar leven op zijn kop zet, en die duizenden vragen oproept over haar vader, over hun familie en over wat ze dacht te weten. Ze gaat op zoek naar antwoorden, een zoektocht die naar Japan leidt…
Recensie Boekenclub Obladi:
Er zijn twee lijnen zowel qua tijd als plaats: het gedeelte dat zich afspeelt in het Japan van 1957 rond de 17 jarige Naoko Nakamura, haar liefde voor een Amerikaanse soldaat en haar ongewenste zwangerschap en het andere gedeelte dat zich afspeelt in het heden in Amerika rond de persoon Tori Kovac. De twee lijnen komen samen als Tori naar Japan gaat op zoek naar Naoko. De nadruk ligt op het verhaal van Naoko en de geschiedenis van vrouwen in het naoorlogse Japan die zwanger raakten van Amerikaanse soldaten en wat dit voor gevolgen had voor deze vrouwen en hun kinderen. Wij waren onder de indruk van dit trieste stukje geschiedenis. Wij vonden de schrijfstijl traag, kabbelend. Een aantal van ons vond dit jammer, anderen vonden deze traagheid juist behorend bij de traditionele Japanse cultuur. De beschrijvingen van de onderlinge familieverhoudingen en tradities, maar ook de beschrijvingen van de huizen, de trouwjurk van Naoko, de keuze van de naam Tori en de Japanse spreuken vonden we unaniem prachtig. De nieuwsgierigheid naar hoe het verhaal eindigt maakt dat je het boek niet weg wilt leggen.

November
Thomas Olde Heuvelt
1 maart 2023 – Welkom in Lock Haven, Washington, waar de gelukkigste straat van de Verenigde Staten zich bevindt. Als je door Bird Street zou wandelen, zou je zien dat het de bewoners voor de wind gaat, want er staan kasten van huizen. En als je de bewoners zou ontmoeten, dan valt het op dat ze allemaal oprecht gelukkig zijn. Ze hebben succesvolle carrières, doen precies de dingen die ze altijd al wilden doen en ze zijn allemaal gezond. Fysiek, mentaal én spiritueel: het zijn stuk voor stuk vitale, weldenkende en – de meesten van hen althans – ruimhartige mensen. En hun kinderen? Die zijn perfect. Ieder van hen is getalenteerd. Een belofte. Je zou kunnen zeggen dat het de bewoners van Bird Street iets té goed gaat.
Tot het november wordt. Dan breken de Donkerder Dagen aan. Luana en Ralph weten het, en hun kinderen Kayla en Django ook. Ieder jaar in november slaat hun geluk om en worden ze juist overvallen door ongeluk. Daar zijn de pijntjes, de domme pech, de financiële tegenvallers. Periodes van ziekte, mentale verwarring en depressie. Meestal niets onoverkomelijks, maar de Donkerder Dagen kunnen ze elk jaar maar beter uitzitten. Na een week of vier is het voorbij en keert het geluk terug… maar wel tegen een prijs.
Iemand moet sterven in de bossen achter hun huis. Gebeurt dat niet, dan grijpt het onheil om zich heen. En elk jaar stellen Luana en Ralph zich de vraag: hoeveel is een mensenleven waard?
Recensie Boekenclub Obladi:
Wij hebben een interessante boekbespreking gehad. Een aantal van ons houdt van dit genre, vindt het super spannend, extreem, creepy, horror ten top. Naast het horrorverhaal verwerkt Olde Heuvelt op een mooie manier een ander thema, namelijk het nastreven van geluk met daarin de boodschap: welke keuzes maak je. Ga je voor het korte termijn eigenbelang, of zie je ook het grotere geheel en de langere termijn. Voor andere lezers is het absoluut niet hun genre. Zij hebben zich er doorheen geworsteld en waren blij dat het uit was. Wel bleef het verhaal daarna nog in hun hoofd spelen. Wij waren het er unaniem over eens dat het heel goed geschreven is. Wij zien het boek een succes worden in Amerika en snel verfilmd worden.

Gestrand
Sarah Goodwin
18 januari 2023 – Nadat ze een jaar hebben overleefd op een onbewoond Schots eiland voor een realityprogramma, wachten acht mensen op een strand op de boot die hen eindelijk komt ophalen. De zon zakt al achter de horizon, maar er is nog geen boot te zien. Hebben ze de dagen verkeerd geteld? Een dag verstrijkt, en nog een, en nog steeds komt er niemand. De paniek slaat toe. Zijn ze bewust achtergelaten? De sfeer binnen de groep was al gespannen maar bereikt een nieuw dieptepunt en de groep valt uit elkaar. En voor Maddy, toch al het buitenbeentje, wordt het nog veel, veel erger…
Recensie Boekenclub Obladi:
De eerst helft van het boek vonden wij heel flauw, saai en te geijkt. Het karakter van de hoofdpersoon Maddy wordt uitgebreid beschreven, de overige karakters slechts oppervlakkig. Het verhaal wordt pas echt spannend vanaf het moment dat het groepsproces verandert. Hoe de anderen meegaan met Duncan, die zich profileert als leider, bang om buiten de groep te vallen. Hoe, als het gaat om overleven, het vernisje beschaving snel bij de groep verdwijnt. De hoofdpersoon Maddy is de enige die tegenwicht biedt, waardoor zij steeds meer geïsoleerd raakt binnen de groep. Het gaat helemaal mis als de boot waarmee ze na een jaar op het eiland zouden worden opgehaald niet op komt dagen. Maddy wordt uit de groep gezet en opgesloten in de grot waarin ze zich had teruggetrokken. Het slot van het boek wordt enigszins afgeraffeld, met dan weer wel een spannende ontknoping. De schrijfstijl is eenvoudig. Het verhaal vertoont overeenkomsten met het boek van William Golding, Lord of the Flies, waarin een groep jongens na een vliegtuigongeluk op een onbewoond eiland terechtkomt.

Grote kleine leugens
Liane Moriarty
7 december 2022 – Op de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos. Met gillende sirenes. Schreeuwende mensen. Een verbijsterde schooldirecteur. En een van de ouders: dood. Is er sprake van moord, een tragisch ongeluk of van een vreselijk ontspoorde ruzie? Wat de ouders van Pirriwee Public zullen leren is dat soms de kleinste leugens het aller gevaarlijkst zijn…
Recensie Boekenclub Obladi:
De meningen over dit boek zijn verdeeld. De waardering varieert van twee tot vijf sterren. Het boek wordt door sommigen omschreven als kinderachtig, traag, met veel herhaling van de gebeurtenissen. Er worden veel personages opgevoerd en het duurt lang voordat je weet wie bij wie hoort. Anderen vinden het een leuk, vermakelijk verhaal, dat lekker weg leest en goed is voor het humeur. De auteur weet de spanning vast te houden tot aan de ontknoping. Het taalgebruik is eenvoudig.

Maar buiten is het feest
Arthur Japin
14 september 2022 – Wanneer een succesvolle en geliefde zangeres een rechtszaak aanspant om een jong meisje uit handen van een verkrachter te houden, dreigen aangrijpende gebeurtenissen uit haar eigen verleden openbaar te worden. Met de confrontatie in de rechtszaal zet zij zowel haar privacy en carrière als haar liefde op het spel.
Onder druk van de dreigende publiciteit komen herinneringen boven aan haar jeugd, waarin zij niet alleen zelf misbruikt werd maar ook onophoudelijk bekeken en begluurd. In plaats van zich voor alle blikken te verbergen, kiest zij voor zichzelf en besluit het tegenovergestelde te doen: om zichzelf en haar zusjes te redden, gaat zij de strijd aan met haar tirannieke stiefvader en treedt juist voor iedereen goed zichtbaar naar buiten.
Recensie Boekenclub Obladi:
Wat een heftig en beklemmend verhaal en wat is de schrijfstijl van Japin weer prachtig. Het beschrijven van het misbruik houdt niet op. Het laat niets aan de verbeelding over. Wij als lezers vonden het heel veel. Hoe knap dat Japin ons dat gevoel kan geven: dit is wat Zonne en haar zus jarenlang hebben geleefd. Eén van onze leesclubleden haalde de volgende zin aan uit het boek: “Er zijn maar twee plaatsen waar je niets kan overkomen. Helemaal veilig ben je óf weggeborgen in het donker, óf in het volle licht van de schijnwerpers waar niemand je kan missen.” Wegkruipen in het donker waar stiefvader Sijmen je niet kan begluren door de vele kijkgaatjes die hij in het huis gemaakt had, of in het volle licht van het toneel waar Zonne bepaalt wat ze van zichzelf wil laten zien. Het lukt Zonne om zich los te maken van het gezin. Door voor Lotte te vechten, kan ze het eindelijk opnemen tegen Sijmen.

De nachtdienst
Esther Verhoef
14 september 2022 – Dierenarts Emma van Eerd woont met haar veertienjarige dochter boven de praktijk. Tijdens een nachtdienst dwingen twee gemaskerde mannen haar een levensreddende operatie uit te voeren op hun zwaargewonde vriend. Emma zet alles op alles, zich er niet van bewust dat dit nog maar het begin is.
Recensie Boekenclub Obladi:
De Nachtdienst leest lekker weg. Je hebt als lezer niet echt het idee waar het verhaal heen gaat, wat maakt dat je het achter elkaar uit wilt lezen. De indeling van het boek in 177 hoofdstukken draagt hieraan zeker bij. Met vrijwel elk hoofdstuk wisselt het personage en daarmee geregeld ook het perspectief. Dit werd door ons niet als verwarrend ervaren. Wij vinden wel dat De Nachtdienst in vergelijking met eerdere boeken van Esther Verhoef, zoals De kraamhulp, Lieve mama of Rendez-vous, beslist minder spannend is. Sommige gebeurtenissen in het boek zijn wat vergezocht, te toevallig.

Phoenix
Bert Wagendorp
3 augustus 2022 – Winterswijk, 1847. Abel Sikkink is acht jaar oud als zijn ouders besluiten te emigreren naar Amerika. Maar het noodlot slaat toe en het schip waarmee ze naar hun eindbestemming varen, de Phoenix, vergaat. Abel overleeft als enige uit het gezin de ramp. Hij groeit op in een klein dorp in Wisconsin, tot hij zijn vleugels uitslaat en zijn vriend Kalle achternareist, die in New York carrière maakt als fotograaf. Daar opent zich een nieuwe wereld. Zo kruisen krantentycoon Gordon Bennett van The New York Herald, dichter Walt Whitman, actrice Ada Clare en de abolitionist John Brown zijn pad. Het is de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog en Abel bereidt zich voor op een nieuwe rol: die van oorlogsverslaggever. Intussen blijft hij geobsedeerd zoeken naar de verantwoordelijken voor de ondergang van zijn familie. Phoenix is een zinderende roman over landverhuizers, diepe vriendschap, het noodlot en de tragische gebeurtenissen in het Amerika van de tweede helft van de negentiende eeuw. Phoenix is het eerste deel van een trilogie, gebaseerd op waargebeurde feiten.
Recensie Boekenclub Obladi:
In het boek doorkruist geschiedenis het leven van de fictieve hoofdpersoon, Abel Sikkink. Het fictieve verhaal over de wederwaardigheden van de familie Sikkink tijdens hun reis vanuit de Achterhoek naar Amerika vonden wij boeiend. Abel verliest zijn hele familie tijdens de ramp met de Phoenix. De meesten van ons vonden het teveel een geschiedenisboek. “Alsof ik op school zat.” Er worden veel feiten genoemd in het boek, o.a. in de vele voetnoten. Met name in het begin waren deze vrij lang. Dit hinderde sommigen om ‘in het boek te komen’. Uit alles is te merken dat Wagendorp uitgebreid research heeft gedaan voor het boek, naar het verhaal van de Landverhuizers uit de Achterhoek, maar ook naar de gebeurtenissen in Amerika in die tijd. Abel ontmoette veel beroemde Amerikanen uit die tijd, zoals dichter Walt Whitman, en Abraham Lincoln. Dit vonden wij wel wat veel van het goede. Er zijn leesclubleden die het boek in één ruk uitgelezen hebben en juist met name het geschiedenis gedeelte prachtig vonden.

De bijzondere levens van Violette
Valérie Perrin
29 juni 2022 – Violette Toussaint is de beheerder van een begraafplaats, waar ze in haar kleine huisje steun en een luisterend oor biedt aan iedereen die het kan gebruiken. Ze is bevriend met de grafdelvers, uitvaartmedewerkers en de priester, kent alle vaste bezoekers en houdt een nauwkeurig archief bij van alle begrafenissen die plaatsvinden. Maar als op een dag de knappe politiechef Julien voor haar neus staat met de mededeling dat hij de as van zijn moeder op het graf van een onbekende man wil zetten, verandert Violettes leven voorgoed. Haar zorgvuldig opgebouwde muur tegen de buitenwereld brokkelt langzaam af, en ze wordt gedwongen haar verleden en haar eigen gevoelens eindelijk onder ogen zien.
Recensie Boekenclub Obladi:
Het is een traag verhaal dat zich langzamerhand ontvouwt. De situering is bijzonder. Sommigen van ons vonden het zelfs langdradig en hadden last van de verhaallijnen die door elkaar heen lopen. Deze worden in de tweede helft van het boek sterker. Valérie Perrin schrijft heel beeldend. Zij heeft oog voor details die ertoe doen. Een voorbeeld hiervan is de beschrijving van het huisje van Violette op de begraafplaats. Je voelt als het ware de sfeer die in het huisje aanwezig is. De hoofdpersoon Violette is een sterke persoon. Zij heeft geen gemakkelijk leven, maar legt zich er niet bij neer: “hoe groter het ongeluk, hoe grootser het leven.”
Wat nemen wij zelf mee uit dit boek? Een greep uit onze reacties: Geef nooit op. Je bent sterker dan je zelf misschien denkt. Je weet nooit wat er bij iemand speelt. Oordeel niet zomaar, heb begrip. Vraag eens hoe het met iemand gaat. Richt op wat er is. Wees tevreden met wat er is, hoe klein ook. Je kunt altijd gelukkig worden.

Daar waar de rivierkreeften zingen
Delia Owens
18 mei 2022 – Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.
Recensie Boekenclub Obladi:
Het is de debuutroman van de schrijfster. De meesten van ons hebben het in één ruk uitgelezen. We vonden een boeiend verhaal en heel beeldend beschreven: niet alleen de gedetailleerde beschrijvingen van de natuur in het moerasgebied aan de kust van North Carolina, maar ook het leven van de hoofdpersoon ‘het moerasmeisje’ Kya. Je zag haar ouder worden, zich ontwikkelen. Het boek weet hetzelfde resultaat te brengen als een film. Het is een romantisch verhaal, met elementen van een thriller. Het is een traag verhaal, soms zelfs wat langdradig.

Je liet mij leven
Catherine Ryan Howard
6 april 2022 – Op haar twaalfde overleeft Eve Black als enige van haar gezin een aanval van een beruchte seriemoordenaar wiens identiteit nog altijd onbekend is. Nu, jaren later, is ze nog steeds geobsedeerd door de man die haar leven verwoestte. Ze is vastbesloten hem eindelijk te ontmaskeren.
Bewaker Jim Doyle krijgt de true crime-bestseller Je liet mij leven in handen, het boek waarin Eve Black vertelt over haar pogingen om de moordenaar van haar familie op te sporen. Met elke pagina die hij omslaat groeit Jims woede, én zijn angst. Want Jim realiseert zich hoe gevaarlijk dicht Eve bij de waarheid zit, en hij weet dat ze niet zal opgeven voor ze hem gevonden heeft.
Tenzij hij haar eerst vindt.
Recensie Boekenclub Obladi:
Het is een boek in een boek, wat onder andere wordt aangegeven door het gebruik van 2 verschillende lettertypes.
Wij vonden het een heerlijk boek: verrassend, spannend en makkelijk om te lezen. In het begin is het boek wat verwarrend en vraag je je af waar het verhaal heen zal gaan. Hoewel het vanaf het begin duidelijk is wie de dader is, weet de schrijfster de spanning vast te houden. Je krijgt een stevige inkijk in de levens van Eve en Jim.
Wij vinden het boek een aanrader en geven het 4 sterren.

Dit soort kleinigheden
Claire Keegan
16 februari 2022 – December 1985. In een kleine stad op het Ierse platteland levert Bill Furlong, kolen- en houthandelaar, de bestellingen van zijn klanten af. Hij voelt zich gezegend met zijn eigen bedrijfje, een vrouw en vijf slimme dochters. Hij weet dat hij geluk heeft gehad. Zijn moeder werd op haar vijftiende zwanger het huis uit gegooid, maar kreeg als huishoudster kost en inwoning bij een rijke dame waardoor Bill als kind naar school kon. Op kerstavond bezorgt hij zijn laatste bestelling bij het plaatselijke klooster, waar de nonnen onder het mom van heropvoeding jonge vrouwen uitbuiten in de wasserette. Daar ontdekt hij iets wat leidt tot een beslissing die zijn leven voor altijd zal veranderen.
Recensie Boekenclub Obladi:
Het is prachtig geschreven. De auteur maakt gebruik van lange zinnen. De meesten van ons vonden het wel een saai en vlak verhaal. Er gebeurt niet veel. Er is geen sprake van emoties. Een van ons merkte op: “Het eind had het begin moeten zijn. Ik wil nog weten hoe het verder gaat met de vrouw die Bill gered wordt door Bill. Wat gebeurt er met het nonnen in het klooster?”.

Daar heb je vrienden voor
Astrid Harrewijn
12 januari 2022 – Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf?
Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…
Recensie Boekenclub Obladi:
Wij vonden het boek vlot leesbaar. Niet een boek met veel diepgang, meer een geschreven romcom. Waar de een het humoristisch vond, vond de ander de humor juist platvoers en kinderachtig. En waar een aantal van ons sommige woordspelingen en scenes heel grappig vonden, vonden anderen het juist weer kinderachtig en onnozel. Waar we wel van onder de indruk waren is het mooie dankwoord aan haar vader dat Harrewijn aan het eind van het boek heeft opgenomen.

Shuggy Bain
Douglas Stuart
1 december 2021 – Hugh ‘Shuggie’ Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Agnes, zijn moeder, is alles voor Shuggie. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien. Toch zoekt ze steeds vaker troost in drank. Shuggie probeert intussen uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij ‘anders’ is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.
Recensie Boekenclub Obladi:
Voor het eerst in de bestaansgeschiedenis van Leesclub Obladi is het ons niet gelukt om een gezamenlijke waardering voor een boek te geven in de vorm van een aantal sterren. De meningen over het boek lagen daarvoor te ver uit elkaar. Onze lezers vonden het óf een geweldig mooi boek, ontroerend en bijzonder, óf ze vonden het een vreselijk boek en hebben sommigen het niet eens uitgelezen. Er zat niets tussenin.
Degenen die het boek niet goed vonden stoorden zich onder andere aan de vrouwonvriendelijkheid, het misbruik van vrouwen, discriminerende uitspraken, het grove taalgebruik, of aan de vertalingen van het Schotse dialect. Daartegenover hebben andere lezers genoten van het ontroerende verhaal, van de liefde tussen Shuggie en zijn moeder Agnes en hoe zij en het gezin zich staande hielden binnen het arbeidersmilieu in de tachtiger jaren in Glasgow. Dit was de periode van Thatcher met sluiting van fabrieken en mijnen en grote werkeloosheid. Zij vonden het verhaal zo beeldend beschreven dat je daardoor de sfeer van hun leven zelfs bijna kon proeven.

Het Evacomplex
Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg
27 oktober 2021 – De internationaal befaamde slangendeskundige Frank van As werkt bij Naturalis. Hij gebruikt zijn kennis echter ook in de kringen rond de charismatische voorganger van een mysterieuze gemeenschap, zonder te weten welk onheil hij daarmee over zichzelf – en over zijn vrouw Cat – afroept. Dat dringt pas tot hem door als de eerste dode is gevallen. Lukt het hun om zichzelf op tijd uit deze wurggreep te bevrijden? Journaliste Magda Filippo stuit in de tussentijd op een alternatieve uitleg van het Bijbelse Genesisverhaal en de rol van Eva daarin. De gebeurtenissen lijken met elkaar verstrengeld te zijn, maar hoe? Haar spannende zoektocht leidt haar van wonderbaarlijke religieuze tradities naar eeuwenlang verborgen boodschappen in de Sixtijnse kapel. Zonder het te beseffen hebben zij zich allemaal in een slangenkuil begeven…
Recensie Boekenclub Obladi:
Boekenclub Obladi had deze keer een bijzondere boekbespreking. De auteur van het Evacomplex, Jeroen Windmeijer was online aanwezig bij onze bijeenkomst. Hij heeft o.a. iets verteld over zijn achtergrond, de samenwerking met cultuurhistoricus Jacob Slavenburg en hoe zijn werkdag eruit ziet als professioneel schrijver. Verder konden wij de vragen die wij over het boek hadden aan hem stellen. Wij vonden het geweldig dat hij erbij was.
Dankjewel dat je je tijd voor ons hebt vrijgemaakt Jeroen!
Het Evacomplex combineert een religieus thema en een moordverhaal. Het is een mix van fictie en non-fictie. Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken met een vlotte schrijfstijl. Het boek beschrijft het scheppingsverhaal, de rol van Eva en de slang hierin en de visies die verschillende religies hebben over de rol van de vrouw. Dat er twee versies van het scheppingsverhaal zijn was voor ons nieuw. De meesten van ons vonden het religieuze thema intrigerend en leerzaam, maar over het thrillergedeelte verschilden de meningen. Die varieerden van zeer spannend tot kabbelend. De meesten van ons zijn van plan meer boeken van Jeroen Windmeijer te gaan lezen en vinden het Evacomplex zeker een aanrader.

Scherven van Hoop
Gemma Liviero
15 september 2021 – Drie verschillende mensen proberen op hun eigen manier om te gaan met de verschrikkingen van de oorlog. Willem, een Nazi-arts met gewetenswroeging; Elsi, een jonge Joodse vrouw die probeert te overleven in een Poolse getto; en Matilda, een meisje dat vastgehouden wordt in een Lebensborn kliniek waar het Arische ras wordt verbeterd. Wanneer hun wegen zich kruisen, vechten ze samen voor een nieuw bestaan. Maar de oorlog laat diepe sporen na.
Recensie Boekenclub Obladi:
Het boek heeft ons allemaal diep geraakt. Met name de passages, waarin de in Auschwitz uitgevoerde experimenten op zwangere vrouwen beschreven worden, waren zeer heftig. Het verhaal is in principe in chronologische volgorde geschreven. Dit maakte het verhaal goed te volgen. Wij vonden het personage van de nazi-arts Wilhelm het sterkst beschreven. Hij worstelt tussen de gevolgen van zijn opvoeding door zijn vader, de lijfarts van Himmler, het werk wat hij moet doen als nazi-arts, o.a. in Auschwitz en zijn geweten. De ontwikkeling die hij hierin meemaakt vormt een rode lijn in het boek. Soms ging het verhaal heel snel, waardoor het wat ongeloofwaardig werd. Het gedrag en het taalgebruik van Matilda vonden wij af en toe niet passen bij een negenjarig meisje.

De Camino
Anya Niewierra
4 augustus 2021 – De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter. Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking.
Recensie Boekenclub Obladi:
De auteur weet tot op het laatste moment de spanning vast te houden, waardoor je het boek haast niet weg kunt leggen. Toch vinden wij dat er niet echt sprake is van een thriller. Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven, het verhaal van Lotte afgewisseld door brieven. Lotte, de hoofdpersoon, loopt hetzelfde gedeelte van de Camino als haar echtgenoot, een jaar na zijn zelfmoord op dit pad. Wat heeft hem tot deze daad aangezet? Anya Niewarra beschrijft op indrukwekkende wijze de wandelingen die Lotte maakt. De natuur, de weg die zij loopt, de pelgrims die ze ontmoet en alles wat ze ziet, hoort en meemaakt onderweg geeft je het gevoel dat je er zelf bij bent. Het andere hoofdthema is de Balkanoorlog na het uiteenvallen van Joegoslavië. De Camino is daardoor niet alleen een spannend, maar ook een leerzaam boek. De auteur beschrijft de oorlog aan de hand van het verhaal van drie vrienden, van wie de echtgenoot van Lotte er één is. Wat is er gebeurd met de drie vrienden tijdens deze oorlog? Lotte is chocolatier van beroep, wat door het verhaal heen af en toe ter sprake komt. Dit vonden wij eigenlijk een overbodige toevoeging. Tenslotte hebben wij genoten van de quotes aan het begin van elk nieuw hoofdstuk.
Wij raden je zeker aan het te lezen!

Drie weduwen
Cate Quinn
30 juni 2021 – Tegen de wensen van zijn familie en de regels van de mormoonse kerk in, trouwt Blake Nelson met drie vrouwen. Samen trekken ze zich terug in een geïsoleerde boerderij in de wildernis, kilometers van de bewoonde wereld vandaan. Hier zal niemand ze storen. Totdat Blake’s gewurgde lijk wordt gevonden en er maar drie verdachten zijn.
Recensie Boekenclub Obladi:
Woorden als intrigerend, boeiend en nieuwsgierig makend kwamen voorbij. Wij vonden het niet echt een thriller, ook geen roman. Het wekte wel de nieuwsgierigheid op naar wie nu eigenlijk de moord op Blake, de echtgenoot, heeft gepleegd. De meeste aandacht gaat uit naar de drie verrassende vrouwen, waarbij het niet alleen gaat over het huwelijk en de zusterband in de polygame relatie met Blake, maar ook over hun eigen verleden met de nodige geheimen. Vooral het geheim van Rachel is belangrijk voor het verhaal. Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken, waarbij het verhaal afwisselend vanuit het perspectief van één van de drie vrouwen wordt verteld. Het boek is makkelijk leesbaar. Het is niet moeilijk de draad van het verhaal weer op te pakken nadat het even is weggelegd. De achtergrond van het Mormoonse geloof was ons onbekend. De auteur heeft zich hier duidelijk in verdiept, wat het leerzaam maakte. Wij zullen anderen zeker aanraden het boek te lezen.

Wij zijn de wolven
Evie Wyld
26 mei 2021 –De Bass Rock is een majestueuze rotsformatie die al eeuwenlang vanaf de zee uitkijkt over het Schotse vasteland. Door de jaren heen zijn tegen de achtergrond van deze rotsen de levens van drie vrouwen met elkaar verbonden …...
Recensie Boekenclub Obladi:
Onze leesclub vindt het een somber, melancholisch en depressief verhaal. Dit uit zich in de beschrijving van de levens van de drie hoofdpersonen, maar ook van de andere personen rondom hen. Lichamen van vermoorde vrouwen die gevonden worden. De geest van een jong meisje dat rondwaart in het landhuis, De mist, de zee, de rotsen in de omgeving van het landhuis in Schotland. De sfeer in het landhuis zelf. Er wordt zoveel geweld gebruikt tegen vrouwen dat de gedachte opkwam “Houdt het dan nooit op”. Het gaat niet alleen om fysiek geweld en verkrachting, maar ook om seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag jegens de vrouwen. De verhaallijn was voor ons soms moeilijk te volgen, waardoor het moeite kostte om door het boek heen te komen. Het sprong heen en weer. De Engelse titel van het boek ‘Bass Rock’ vinden wij toepasselijker dan de Nederlandse titel Wij zijn de wolven.

Het huis van de moskee
Kader Abdolah
21 april 2021 – Als er een radicale stroming onder de ayatollahs ontstaat en Khomeini in Parijs een omwenteling voorbereidt, komt de Iraanse samenleving zoals Aga Djan die kent onder druk te staan. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren.
Recensie Boekenclub Obladi:
Ter aankondiging van onze boekbespreking stond de volgende passage uit het boek op Facebook: “Er gingen jaren voorbij en het verdriet van het huis groeide als een boom in de tuin. De Amerikaanse gijzelaars sliepen allang weer in hun eigen bed, in hun eigen huis. Khomeini was gestorven. De oorlog was beëindigd en Amerika, dat niets bereikt had met Saddam, had zijn spionage vliegtuigen aan de grond gezet. De trekvogels trokken nog altijd de stad binnen en vlogen boven het huis van de moskee. Maar omdat ze er geen voer zagen, zetten ze hun vlucht voort.”
Deze passage geeft goed de sfeer van het boek weer. Het verwijst naar de tijd waarin het boek zich afspeelt, nl. tijdens de Eerste Golfoorlog, de opkomst van de radicale, fundamentalistische islam in Iran. Het is een geschiedenisroman. Maar het verwijst ook naar het huis van de moskee, waarin het tragische familieverhaal zich afspeelt. Haat en liefde en alles wat er tussenin zit, komen aan de orde. Het boek geeft een inkijkje in een totaal andere wereld dan Nederland.
Het boek moet het niet hebben van de schrijfstijl, maar van de inhoud. De auteur is in dit boek meer de verhalenverteller.

Het mysterie van kamer 622
Joël Dicker
10 maart 2021 – Een schrijver gaat aan het begin van de zomer van 2018 op vakantie naar de Zwitserse Alpen. Hij verblijft daar in het luxe hotel Palace de Verbier om de dood van zijn vriend en uitgever Bernard de Fallois te verwerken. De schrijver heet Joël. Joël verblijft in kamer 623 en verbaast zich erover dat de kamer naast hem kamernummer 621-bis heeft. Kamer 622 blijkt niet meer te bestaan. Hij gaat op onderzoek uit, geholpen door een vrouw genaamd Scarlet. Langzamerhand wordt duidelijk dat in kamer 621-bis een moord is gepleegd.
Recensie Boekenclub Obladi:
Het mysterie van kamer 622 is een spannende whodunnit met meerdere verhaallijnen en met plotselinge wendingen. Er wordt constant gesprongen in de tijd met de focus op een feestweekend 15 jaar terug met de leiding van Bank Ebezner & Zoon in Palace de Verbier. De auteur slaagt erin om heel lang de spanning vast te houden over wie er nu in kamer 622 vermoord is, naast natuurlijk wie de moordenaar is. De meningen van de leden van onze leesclub over het boek liepen uiteen. Sommigen vonden het een briljant geschreven boek, een verhaal in een verhaal met veel actie, spanning en afleiding van je dagelijkse sores. Anderen vonden het langdradig en was er ergernis over de tijdsprongen en ongeloofwaardige personages.

Mrs. Degas
Arthur Japin
27 januari 2021 – Het is het verhaal van de Franse schilder Edgar Degas. Het speelt zich af in de periode 1863 – 1912. Aan het einde van zijn leven is Edgar Degas een eenzaam mens. Hij is bijna blind, heeft geen familie en vrienden om zich heen. Er belt een onbekende dame bij hem aan die beweert te zijn gekomen op een advertentie om hem te helpen met het opruimen en uitzoeken van alles voor de verhuizing naar zijn nieuwe onderkomen in Parijs. Wie is zij? Waarom is zij daar? Het verhaal speelt zich af in Parijs en in New Orleans, beide plaatsen waar de familie Degas heeft gewerkt en gewoond. De liefde voor zijn Amerikaanse nichtje Estelle, een Creoolse uit New Orleans, staat centraal, maar het gaat ook over kunst, oorlog, slavernij, bedrog, onbaatzuchtigheid en zorgzaamheid. Het taalgebruik is prachtig, met mooie, beeldende zinnen.

De dans van de tulpen
Ibon Martín
16 december 2020 –De trein verlaat het Baskische dorpje op een van de mooiste routes langs slaperige stadjes en een vredig landschap. Santi, de machinist, wordt bruut uit zijn dagdroom gerukt als hij in de verte een vrouw ziet, vastgebonden op de rails met een delicate tulp in haar handen. De trein kan niet meer stoppen en terwijl hij op haar af raast, ziet hij wie daar zit: zijn eigen vrouw Natalia…
Recensie Boekenclub Obladi:
De Spaans-Baskische auteur heeft een aantal reisgidsen geschreven over Galicië en Baskenland, de provincies waar het verhaal zich afspeelt. Dit is goed te merken. Het verhaal speelt zich af op veel plaatsen in deze streek en die worden, inclusief de omgeving ervan, uitvoerig beschreven. Sommigen van ons vonden het irritant, anderen juist mooi. Het verhaal begint heel spannend met de moord van de vrouw van de machinist die
vastgebonden zit op de rails met een tulp in haar hand. De trein is niet te stoppen en de moord wordt live op Facebook uitgezonden. Wij sloegen dus allemaal vol verwachting aan het lezen. Daarna loopt wat ons betreft helaas de spanning weg. Er worden meerdere moorden gepleegd steeds in de aanwezigheid van een verse tulp in een seizoen waarin ze niet horen te bloeien. De plotjes en de karakters worden niet echt uitgediept. Het gaat alle
kanten op. De motieven van de moordenaar worden beetje bij beetje duidelijk. De ontmaskering vonden wij toch weer verrassend en spannend. Er zal waarschijnlijk een vervolg op dit boek komen.

Het kleine meisje van meneer Linh
Philippe Claudel
4 november 2020 – Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. De toewijding waarmee hij zich over het kleine meisje ontfermt maakt hem tot mikpunt van de spot van zijn kamergenoten in het asielzoekerscentrum. Meneer Linh voelt zich niet thuis in het vreemde land, tot hij op een dag meneer Bark ontmoet.
Recensie Boekenclub Obladi:
De meningen van de boekenclubleden over het boek zijn verdeeld. De scores lopen uiteen van 3 tot 5 sterren (met een gemiddelde van 4). Sommigen vonden er niks aan, of op zijn minst vreemd, anderen vonden het een pareltje. Wij dagen nieuwe lezers uit om het boekje met een open mind te gaan lezen en zelf je mening te vormen.

Lichter dan ik
Dido Michielsen
7 oktober 2020 – Java, 1850. Isah is de dochter van de kleermaakster van de sultan en groeit op in de gesloten gemeenschap van de Kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Haar levensloop in de traditionele standenmaatschappij lijkt daarmee vast te staan. Maar Isah is eigenzinnig en loopt weg van huis. Ze wordt huishoudster én minnares van een Hollandse officier en schenkt hem twee dochters. Wanneer hij hen verlaat, moet ze grote offers brengen om haar kinderen in de snel veranderende kolonie te zien opgroeien. Uiteindelijk beseft Isah dat ze haar Javaanse afkomst niet kan en wil verloochenen.
Een aangrijpende verhaal van een jonge vrouw die wordt gedwongen alles op te geven voor haar kinderen, die door hun gemengd bloed meer status hebben dan zijzelf. In deze historische roman worden de Nederlandse overheersing en de gevolgen daarvan door haar ogen gezien.
Recensie Boekenclub Obladi:
Wij vonden het een meeslepend boek. Je wordt in het boek ingezogen. Het is zo goed geschreven dat het voelt alsof je ter plekke bent en je kunt zien en horen wat er zich afspeelt en je de geuren van de omgeving kunt ruiken. Het blijft het hele boek spannend wat er met Isah en haar dochters zal gebeuren. Het maakt duidelijk hoe sterk de moeder-dochterrelatie is en hoe belangrijk het is om je achtergrond te kennen, te weten waar je vandaan komt.

Vele hemels boven de zevende
Griet Op den Beeck
26 augustus 2020 – “Vele hemels boven de zevende” is de debuutroman van de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck.
Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan.
In Vele hemels boven de zevende vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk.
Recensie Boekenclub Obladi: De levensverhalen die beschreven worden zijn boeiend, maar de meesten van ons vinden de kracht van het boek schuilen in het taalgebruik van Griet Op de Beeck. Sommigen van ons vonden de eerste pagina’s moeilijk om door te komen, maar naarmate het boek vorderde ging het steeds vlotter. We moesten soms wennen aan het gebruik van de Vlaamse woorden, maar vonden het mooi. Wij raden het boek zeker aan.

Verloren grond
Murat Isik
24 juni 2020 –Verloren grond is de debuutroman van Murat Isik, een epische roman over een gezin dat deels door het lot, deels door eigen toedoen uiteen wordt geslagen. Het verhaal is losjes geïnspireerd op de familiegeschiedenis van Murat Isik zelf. Een aangrijpend vader-zoonverhaal over vriendschap, verlies en hoop.
Recensie Boekenclub Obladi: De scènes in het boek worden tot in detail uitgeschreven, waardoor het soms langdradig wordt. Het geeft een goed beeld van een stuk van de geschiedenis, de cultuur en het leven in Oost-Turkije.