De abdij van Middelburg

Een bijzonder plek in Nederland is de Abdij van Middelburg (Onze-Lieve-Vrouwe-abdij). Het indrukwekkende abdijcomplex is al bijna 900 jaar oud en heeft sinds de middeleeuwen een vaste spilfunctie in Zeeland. De Abdij telt twee kerken: De Koorkerk en de Nieuwe Kerk. Daartussen zit eigenlijk de derde kerk: de Wandelkerk of het Auditorium. Grenzend aan de Nieuwe Kerk en de Koorkerk staat de Lange Jan toren, hét symbool van Middelburg.
Ik vertel je de geschiedenis in het kort: Nadat in 1574 de Prins van Oranje ook in Middelburg de Spanjaarden verdreef, kwam er een eind aan de oorspronkelijke kloosterfunctie van de Abdij. De Norbertijner monniken mochten de stad verlaten en de abdij werd omgedoopt tot Het Hof van Zeeland; hét bestuurlijk hart van Zeeland. In de Tweede Wereldoorlog werd de Abdij bijna helemaal verwoest door bombardementen, waarvan nog steeds niet duidelijk is welke partij hier nou eigenlijk verantwoordelijk voor was. Maar de abdij werd snel herbouwd. Het provinciaal bestuur van Zeeland bevindt zich nog altijd in het complex waardoor het nu ook bekend staat als het Provinciehuis, maar je vindt er nu ook het Zeeuws Museum.
Als toerist kan je naast het museum ook de 86 meter hoge Lange Jan toren beklimmen tot halverwege. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over heel Walcheren. Of (als je hoogtevrees hebt, net als ik) blijf je gewoon beneden en loop je een rondje door de Kloostergangen naar de Kruidentuin. Die is ook zeker de moeite waard.
De abdij is als culturele hotspot ook voor de bewoners van Middelborg een geliefde plek. Op het Abdijplein, dat vol lindes en platanen staat, lijkt het wel alsof je terug in de tijd bent gegaan. Op deze idyllische plek vinden allerlei festivals, concerten en optreden plaats, zoals de jaarlijkse Folkloredag of het Zeeland Nazomerfestival.
Kortom, een bezoekje aan deze veelzijdige abdij is voor iedereen een echte must!
