De Mergellandfietsroute

door | aug 13, 2021 | Actief

In de 60-er jaren, toen de auto steeds populairder werd, stippelde de ANWB deze Mergellandroute speciaal voor auto’s en motoren uit. Een toeristische route, dwars door het heuvellandschap van Limburg. Inmiddels kan je deze route natuurlijk ook per fiets doen. Hier en daar heeft de ANWB deze op sommige punten een beetje laten afwijken van de autoroute. Maar alles wordt aangegeven met de beroemde ANWB-bordjes.  

De route is 155 kilometer lang en heeft 15 klims, waaronder de beroemde (of beruchte) Valkenburgse Cauberg die ook in de Amstel Gold Race een uitdaging is.

Af en toe best een beetje zwaar dus, maar je kunt het ook in etappes doen. De uitzichten die je onderweg krijgt, maakt het in ieder geval de moeite waard. Het landschap is werkelijk prachtig. Je waant je in het buitenland met de kastelen, kapelletjes, boomgaarden en pittoreske dorpjes die je onderweg tegenkomt.

Tussendoor regelmatig uitpuffen is trouwens een goed idee, want de route gaat langs heel veel interessante bezienswaardigheden waar je even kunt stoppen en rondwandelen. Bovendien zijn er natuurlijk overal die typische gezellige Limburgse terrassen met koffie en vlaai of een lekkere koude Hertog Jan of een ander Limburgs biertje.

De geoefende fietser kan de route in twee uur afmaken, maar persoonlijk zou ik hier een dagtripje van maken!  

Archief