Pianist Jan-Willem Rozenboom (1974) is in het dagelijks leven al 25 jaar pianist, componist en producer voor Guus Meeuwis. Minder bekend is dat Rozenboom een van de meest getalenteerde klassieke pianisten van Nederland is.  Op zijn Facebookpagina speelt hij elke dag een stuk van Bach op zijn piano en vertelt daarbij over Bach zelf, de symboliek in zijn meesterlijke muziekstukken en de verschillende interpretaties van zijn composities. 

Johann Sebastian Bach is een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Zijn muziek heeft vandaag de dag nog steeds heel veel invloed. Over zijn leven is maar weinig bekend. Anders dan bij Mozart en Beethoven, is er bijna geen correspondentie van Bach gevonden. Wat we feitelijk weten komt uit de Duitse stadsarchieven. Bach werd geboren in Eisenach en kwam uit een muzikale familie. Hij werd wees op negenjarige leeftijd en is daarna door zijn broer opgevoed. Hij had twee vrouwen en twintig kinderen, waarvan er vier ook componist zijn geworden. 

De muziek die hij ons naliet is zo geniaal dat het zelfs vandaag nog steeds inspirerend werkt voor vele artiesten. Paul McCartney gebruikte bijvoorbeeld een luitsuite van de oude meester voor het nummer ‘Blackbird’ van de Beatles. De ‘Air’ uit de Derde Orkestsuite komt terug in ‘A Whiter Shade of Pale’ van de band Procol Harum en in ‘Everything’s gonna be alright’ van Sweetbox. Van het koor ‘O Haupt voll Blut und Wunden’ uit de Matthäus maken Simon and Garfunkel hun song ‘American Tune’.  

Ook Jan-Willem Rozenboom gebruikt zijn technieken nog steeds bij het componeren van de liedjes voor Guus Meeuwis. Hierover en over allerlei andere interessante wetenswaardigheden van Bach en zijn composities, vertelt Jan-Willem Rozenboom dus dagelijks in de filmpjes die hij op zijn Facebookpagina plaatst. Het is zeer laagdrempelig en echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in muziek!