Sinds ik met Social Club Obladi ben begonnen, ben ik voor onze lezers altijd op zoek naar bijzondere uitgaanstips. Ik word elke keer verrast door de nieuwe tips die ik krijg aangereikt of die ik vind. Maar nu heb ik echt iets ontdekt, waarvan ik nog nooit gehoord had. Waanzinnig leuk! Geocaching (fonetisch: dzjio-kesjing)! 

Met geocaching ga je opzoek naar een cache (schat). Je voert coördinaten in bij een GPS-ontvanger (evt. een telefoon met GPS) en je gaat op pad. De cache is verstopt onder een struik, in een boom of een andere onopvallende plaats. Je vindt er zoiets als een plastic doos waarin een logboek en een ruilitem zitten. Als je het gevonden hebt, schrijf je iets in het logboek en haal je iets uit de doos. Daar moet je dan wel iets anders voor terugleggen, voor de volgende vinder. 

Je kunt het navigeren naar een cache net zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Je begint om op het internet te zoeken naar een cacheomschrijving (bv. www.geocaching.nl).  
Zoek er eentje uit die bij je past en voer de gekregen coördinaten in bij je GPS en navigeer naar de cache. Dat is de meest eenvoudige manier van Geocaching.  

Maar het is natuurlijk veel leuker om er een avontuur aan vast te koppelen. Dan ga je voor de multi-cache. Hierbij krijg je vragen en opdrachten die je naar tussenstops leiden. Bij elk punt krijg je aanwijzingen voor een nieuwe locatie. Net zolang tot je het eindpunt hebt bereikt.  
Of een mystery-cache, waarbij je raadsels moet oplossen om bij de schat te komen.  

Hoe meer ik erover lees, hoe groter de wereld van Geoching wordt. De oorsprong van Geocachen komt uit Amerika en het is inmiddels een wereldwijde happening geworden. Elk land heeft zijn eigen organisaties en over de hele wereld zijn caches. Er zijn Geocaches, met een inleesbare tag, die de hele wereld over gaan en die je dus online kunt volgen. Er zijn nationale en internationale geocaching events. Er zijn speciale edities die je alleen ’s nachts kunt lopen, caches met verhalen of caches met boten. Daarnaast kom ik termen tegen als  Letterboxcaches,  Wherigocaches, Earthcaches, Eventcaches, Mega-eventcaches en nog veel meer.  

Ik ben ondertussen zo enthousiast geworden over deze ‘buitensport’. Ik ga snel op zoek naar een leuke cache-beschrijving maar hou het voorlopig even bij een eenvoudige versie. Heerlijk wandelen, van de natuur genieten en ondertussen op zoek naar de schat! 

Misschien ook wel leuk om een workshop Geocaching toe te voegen aan de activiteiten van Social Club Obladi, wat vindt jij?