Tentoonstelling Mauritshuis
George Stubbs – De man, het paard, de obsessies

Het wereldberoemde schilderij Whistlejacket is voor de Engelsen wat De Nachtwacht is voor de Nederlanders. Stubbs wist paarden ongeëvenaard nauwkeurig te portretteren. Hij heeft de vaardigheid om het karakter van een paard in een schilderij over te brengen. Stubbs was autodidact en besteedde een groot deel van zijn leven aan het in detail bestuderen van een paardenlichaam. Hij ontleedde zelfs paarden om tot het ultieme kunstwerk te komen.

De steigerende Whistlejacket is de perfecte weergave van het paardenlichaam, mede doordat het schilderij de imposante afmetingen van 3 bij 2,5 meter heeft. De afbeelding is iconisch en kom je overal in Engeland tegen; Ansichtkaarten, kopjes en koekblikken. Vivianne Westwood en Stella McCartney gebruikten het zelfs in hun designs. Het schilderij is eigendom van de National Gallery in Londen en nog maar één keer eerder buiten het Verenigd Koninkrijk geweest. Heel bijzonder dat zij dit schilderij uitlenen aan het Mauritshuis. Naast allerlei andere werken van Stubbs zijn ook zijn wetenschappelijke studies van Eclipse te bewonderen. Eclips was het beroemdste en succesvolste renpaard uit de 18e eeuw. Hij was zo beroemd dat er zelfs een biografie over hem werd geschreven. Hij was zo succesvol dat hij voortijdig uit de race werd gehaald. Hij was onverslagen en niemand durfde meer tegen hem te racen. Daarna werd hij ingezet als dekhengst. Naar verluid is 95% van alle huidige Britse volbloedpaarden afstammeling van Eclipse.

Eclipse zelf is ook mee met de collectie. Nou ja, zijn skelet dan. Het skelet is in eigendom van het Royal Veterinary College (Een landbouwuniversiteit in Londen). Interessant om zijn skelet naast de olieverfstudie van Stubbs te zien.  

Na deze perfecte paardenschilderijen, vind je toch ook wat imperfecte details: Te grote hoeven, te dunne nek en te lange benen. Hoe kan dat dan? Nou, de aderlijke opdrachtgevers betaalden Stubbs soms om het paard net iets mooier te weergeven dan het werkelijk was 😉

Zaalfoto ‘Whistlejacket’ – Mauritshuis

Zaalfoto ‘Skelet Eclipse’ – Mauritshuis

George Stubbs – Studie voor De Vijftiende Anatomische Tabel voor de Spieren van het Paard – Mauritshuis

George Stubbs – Lord Torringtons jachtpersoneel vertrekt vanuit Southill, Bedfordshire.jpg – Mauritshuis

George Stubbs – De man, het paard, de obsessies is tot en met 30 augustus te bewonderen in het Mauritshuis in Den Haag !

Voor een bezoek aan het Mauritshuis heb je op dit moment een ticket met tijdslot nodig. Boek hier je ticket.