Harpiste Beate Loonstra geeft benefietconcert in teken van familiegeschiedenis

door | nov 28, 2019 | Muziek | 0 Reacties

Hoewel het concert helemaal in Friesland is, willen wij jullie deze toch niet onthouden!

Harpiste Beate Loonstra geeft op zaterdagavond 7 december om 20.00 uur een concert in de Sint-Petruskerk in Jistrum. De organisatie is in handen van de Stichting Friezen om Útens. Voorzitter Erik Hanenburg is tevens de oprichter van het platform dat kunstenaars met Friese wortels, actief binnen en buiten de provincie, ondersteunt. Beate heeft een nieuwe concertharp nodig, een investering van zo’n €40.000,-. Ze keert voor dit concert terug naar haar roots, haar pake werd geboren in Jistrum.

Beate speelt al vanaf haar 6e jaar harp en studeerde cum laude af aan het Utrechts Conservatorium, waarbij ze geroemd werd om haar enorme vertelkracht en sterke muzikale identiteit. Tijdens haar conservatorium-opleiding studeerde Beate ook een jaar in Londen, momenteel woont ze in Utrecht. Ze won eerste prijzen bij het Nederlands Harpconcours en het Prinses Christina Concours en was meermaals live te horen op Radio4. Een nieuwe concertharp is voor Beate noodzakelijk om nog verder door te kunnen groeien in haar spel. De volledige opbrengst van het concert komt ten goede aan de nieuwe concertharp.

Dat Beate Jistrum opzoekt voor een concert, heeft een bijzondere aanleiding. ,,Mijn pake, Geert Loonstra, is geboren in Jistrum. Toen ik vorig jaar een concert speelde in Stiens, raakte ik met iemand in gesprek, die nieuwsgierig was geworden naar mijn naam en informeerde naar mijn herkomst. Tot mijn eigen verrassing besefte ik, dat ik daar weinig vanaf wist. Dat was het moment dat ik me erin ging verdiepen.”

Tragedie
,,Pake had een tweelingbroer: Gerben. Ook hadden ze nog een zus en broer: Akke en Hessel. Over ‘oom Gerben’ en ‘tante Akke’ had ik wel eens gehoord, maar over Hessel ging het nooit. Het bleek een tragedie in onze familiegeschiedenis. Hessel werd in 1946 met de ‘7 December Divisie’ uitgezonden naar Nederlands-Indië en stierf in datzelfde jaar. Zijn lichaam is nooit teruggevonden. De Hessel Loonstrastrjitte in het dorp, is vernoemd naar mijn oudoom.”

Een ontdekking die Beate zowel intrigeerde als inspireerde:
,,Muziek gaat voor mij over verbinding: verbinding tussen mensen, verbinding tussen verschillende kanten van mezelf, gevoelens waar ik geen woorden aan kan geven over tijden die ik niet heb meegemaakt. Als ik op mijn harp een muziekstuk speel, is dat stuk eigenlijk iedere keer weer nieuw. Het bestaat, als het ware, alleen op het moment van uitvoeren. Juist daarom is muziek zo’n mooi middel om je opnieuw bewust te worden van je plek in de tijd – we zijn onderdeel van een groter geheel. Het voelt heel bijzonder om mét mijn muziek terug te gaan naar Jistrum, alsof de tussentijd met het verleden wegvalt en er verbinding ontstaat.”

,,Muziek is universeel; je kunt er door geraakt worden zonder dat daar woorden bij nodig zijn. Ik vertel in harpklanken mijn verhaal, maar iedereen kan daar zijn of haar eigen verhaal in horen. Zo heb ik ook het concert vormgegeven.”

Afscheid
,,Er komen heel verschillende stukken aan bod (van C.P.E. Bach, De Falla, Flothuis, Tsjaikovsky, Wammes) waarvan ik er bijvoorbeeld één heel bewust heb uitgekozen rondom het thema afscheid. Ik heb het marslied van de 7 December Divisie teruggevonden, dat ik voor harp heb bewerkt. Er zijn ook genoeg vrolijke stukken. Ik heb een stuk gevonden uit begin 1200, de tijd dat de Sint-Petruskerk gebouwd werd. Maar we leven in het nu, dus speel ik ook een melodisch en lekker ritmisch stuk dat dit jaar speciaal voor mij geschreven is.”

De volledige opbrengst van het concert komt ten goede aan de nieuwe concertharp. Ontvangst met Glühwein op het kerkpleintje vanaf 19.15u, concert 20.00u – 21.15u.

Tickets kosten €30,- per stuk. Reserveren kan via www.beateloonstra.nl/jistrum