Hemels Gewelf

door | okt 19, 2022 | Kunst, Natuur

In Kijkduin is er door James Turrell een kuil gemaakt waar men zich goed in kan vertoeven om een kijkje te nemen naar de prachtige lucht: Het Hemels Gewelf.

Op een van de puinduimen is een ellipsvormige kom aangemaakt van 30 meter breed bij 40 meter lang dat wordt omsloten door een 5 meter hoge aarden wal. Via een betonnen doorgang van 6 meter lang kom je in de kunstmatige krater terecht. Het gewelf is ingezaaid met gras waardoor er een ontspannen, maar bovenal natuurlijke sfeer hangt. In het midden staat een natuurstenen bank waarop twee personen achterover kunnen liggen om in alle rust en stilte van de prachtige lucht te genieten.

Het idee van James Turrell kwam tijdens de voorbereidingen van het congres van The International Federation of Landscape Architecture met als thema de relatie tussen landschapsarchitectuur en beeldende kunst, dat in 1992 in Den Haag werd gehouden. Turrell kwam met het voorstel voor een kunstmatige krater. Het was zo’n grootschalig plan dat niemand geloofde dat dat ooit zou kunnen lukken. Daar heeft men zich flink in vergist! Een bezoekje aan het Hemels Gewelf is zeker de moeite waard op een zonnige dag óf op een heldere zwoele zomernacht.

Archief