Kerstdiner: Keigezellig of Koude oorlog

door | dec 2, 2019 | Blog

Onze familie bestaat inmiddels volledig uit samengestelde gezinnen. We zijn allemaal gescheiden, maar verder leed is ons tot nu toe bespaard gebleven. Iedereen kan het goed met elkaar vinden. Onze ouders zijn er gewoon nog bij. We zijn allemaal gezond en de keren dat we afscheid hebben moeten nemen van een dierbare kan je op 1 hand tellen. We hebben geluk en dat beseffen we maar al te goed!

Helaas geldt dit niet voor iedereen en zijn de feestdagen voor veel mensen een kwelling. Neem nou het Kerstdiner……

Voorbeeld – Je wordt uitgenodigd door je broer. Die is eigenlijk best oké, ware het niet dat hij getrouwd is met HAAR. Zij is namelijk DE baas! Over het gezin, over de rest van de familie, en eigenlijk ook over de rest van de samenleving. Met veel moeite zou je dit gedrag voor 1 avond best kunnen negeren.

“We hebben het dessert niet gehaald”

Behalve, als je ECHT de baas bent. Dat is namelijk mijn vader (haar schoonvader). Mijn moeder heeft mijn vader dit jaar alweer overgehaald om het nog één keer te proberen. Ze heeft met klem verzocht om het gezellig te houden!
Dan komt je oom binnen. Hij heeft duidelijk al een kerstborrel achter de rug en werkt in een rap tempo het mandje met brood op tafel leeg, nog voordat iedereen aan tafel zit. Je ziet je moeder zachtjes waarschuwend in de arm van je vader knijpen. Je vader verandert al lichtelijk van kleur en duwt geïrriteerd de hand van je moeder weg.
Je weet dat het gaat komen, maar nog niet wanneer.

Iedereen gaat zitten en het voorgerecht komt op tafel. Er heerst al een pijnlijke stilte die wordt opgeheven door je moeder. ‘Jammer hè, dat er weer geen witte kerst is’. Oom Bacchus zucht diep. Gevolgd door klap van de handen van mijn vader op de tafel. Hij legt zijn mes net iets te hard neer. Schoonzus maakt heel duidelijk dat ze niet geïntimideerd is door de twee heren. Ze vervolgt gladjes de opmerking van je moeder ‘de laatste witte kerst was 9 jaar geleden, het was 2010, ik weet het nog heel goed, want dat was de laatste kerst dat jullie met z’n tweeën waren’ en ze kijkt venijnig naar mij. Ja hoor, we zijn er weer! Gelukkig ken ik mijn familie heel goed en weet ik precies hoe ik hier een draai aan kan geven! Dus gooi ik heel subtiel de ‘stikstofcrisis’ op tafel. Voorgerecht verpest!

Het hoofdgerecht wordt geserveerd. Iedereen is even van tafel geweest en we beginnen met een schone lei. Niemand durft meer iets te zeggen. IJzige stilte. Deze keer verbroken door je neefje die aan zijn moeder vraagt ‘waarom praat er niemand mam?’. Haar hoofd staat op oorlog omdat haar inspanningen voor het kerstdiner weer eens niet de gewenste resultaten oplevert. Daarom springt je broer ertussen. Hij verandert snel het onderwerp door tegen zijn zoon te zeggen ‘Vertel jij eens aan opa wat jij van Sinterklaas hebt gekregen?’ Mijn neefje draait zijn hoofd naar opa en zegt heel trots ‘Sinterklaas was op school en toen we een liedje hadden gezongen kwamen de roetveegpieten….’
En dat had hij nou niet moet zeggen….

We hebben het dessert niet gehaald. Oom is de deur uit gewerkt door broer. Gevolgd door het vroegtijdig vertrek van een stampende vader met twee meter daarachter een huilende moeder. Bedtijd is vervroegd want mijn broer is naar boven gevlucht met de jammerende kinderen. Mijn schoonzus staat sindsdien in de gang naar boven te krijsen. Daar zit ik dan, in mijn eentje, aan het derde bakje chocolademousse…..
Ik blijf voor altijd single, nu nog mijn familie dumpen……

Om dit nou te voorkomen heeft Social Club Obladi een setje kaarten met leuke gespreksonderwerpen gemaakt. Je kunt ze gebruiken tijdens de feestdagen, maar ze zijn ook heel leuk om te gebruiken als je nieuwe mensen leert kennen.
Als je lid wordt, sturen we ze je meteen toe!

Archief