In 't zonnetje - Nicolette Zandee-Verbeek

Vandaag heb ik een afspraak met Nicolette Zandee. In feeststemming, want Nicolette’s bedrijf bestaat dit jaar 25 jaar. Hoewel ze nog oneindig veel enthousiaste plannen voor de toekomst heeft, heeft ze al een hele reis achter de rug, dus heel veel te vertellen.

Het grappige is, vertelt ze mij aan haar keukentafel, dat haar fotografie parallel loopt aan haar leven. Toen ze ging trouwen maakte ze trouwreportages, toen ze kinderen kreeg waren baby’s haar speerpunt en toen de kinderen jongvolwassenen werden ging ze die fotograferen voor portfolio’s voor de modellenwereld. 

Tijdens het gesprek komt haar dochter binnen, even later belt een vriendin aan met een klein poesje die de weg kwijt is en later volgt ook haar echtgenoot. Terwijl ze iedereen van een drankje voorziet, het poesje fotografeert en op Facebook zet (en de eigenaar ook nog wordt gevonden!), praat ze moeiteloos door zonder van het onderwerp te raken.

Nicolette heeft na haar opleiding RTO Reclametekenen gewerkt bij een reclamebureau. Daar vond ze niet wat ze zocht en ging ze (in eerste instantie tijdelijk) foto’s afdrukken voor een 1-uurservice. Naast dit werk heeft ze haar fotovakschooldiploma behaald. Ze kreeg daar de kans om een tweede winkel te openen mét een fotostudio. Omdat ze na verloop van tijd haar creativiteit daar niet meer kwijt kon, heeft ze gekozen om voor zichzelf te beginnen. Nadat ze haar eigen kinderen had gefotografeerd en een vriendin daar enthousiast van werd en daarna vroeg om ook haar kinderen te fotograferen, kwamen de opdrachten vanzelf en is het bedrijf tot een groot succes uitgegroeid!

Na alle fotografie-ervaringen die ze op uiteenlopende gebieden heeft opgedaan, ligt haar hart toch écht bij het fotograferen van mensen. Deze passie vind je zeker terug in haar foto’s. Het valt mij op dat alle geportretteerde mensen er interessant uitzien en dat iedere foto bijzonder is. Ze legt mij uit dat haar uitdaging begint bij het op het gemak stellen van mensen. ‘‘De meeste mensen vinden het spannend om op de foto te gaan. Ze denken dat het niet mogelijk is om een leuke foto van hen te maken. Ik maak dan een praatje en een grapje en ondertussen begin ik wat foto’s te maken. Het komt altijd goed.’’ Als ik met die gedachten naar haar foto’s kijkt, denk ik dat ze inmiddels heel wat mensen blij heeft verrast!

Nicolette organiseert ook jaarlijks een fotoreis naar Gambia. Tijdens zo’n reis zet ze dagelijks een verslag op social media, die ik de afgelopen keren met veel interesse heb gevolgd (aanrader!). Volgende maand gaat ze weer en als ik haar daarnaar vraag begint ze helemaal te stralen. Ze vertelt dat ze ‘iets’ met Gambia heeft, sinds ze foto’s afdrukte bij de 1-uursservice waar een klant steeds weer terugkwam met kleurrijke foto’s van dit land. Haar ouders beheren een stichting die projecten in Gambia financieren. Toen ze hoorden van Nicolette’s interesse, brachten ze haar in contact met degene die hun belangen daar  behartigt. En wat bleek? Dat was dezelfde persoon die de foto’s bij de 1-uursservice bracht. De cirkel was rond en Nicolette ging met een georganiseerde reis van Travel 2 Learn naar Gambia. Ze bezocht daar de betreffende school en het ziekenhuis en ze maakte heel veel foto’s. Zie liet haar album zien aan Travel2Learn en zij waren zó enthousiast dat ze haar aanboden om fotografiereizen naar Gambia te gaan organiseren. Dit pakte ze met twee handen aan en dat gaat ze nu voor de 3e keer doen.

Zijn er nu nog klussen over die Nicolette graag nog zou willen doen? Ja hoor, natuurlijk! Sinds kort heeft zij haar grote liefde voor schilderen weer opgepakt. Ze combineert portretfotografie met haar schilderkunsten en dat levert prachtige kunstwerken op (zie foto’s).

Wij zijn blij dat Nicolette ook een leuke activiteit aan de website van Obladi gaat toevoegen. Maar na dit indrukwekkende en enthousiaste gesprek vraag ik mij werkelijk af hoe ze dat er nog bij kan doen. ‘Geen probleem’, zegt ze lachend, ‘Mensen fotograferen is het allermooiste wat er is en als ik iemand daarmee een leuke middag kan bezorgen, dan doe ik dat heel graag.’ 

Nicolette gaat portretfoto’s maken voor de leden van Social Club Obladi. Een unieke kans om mooie professionele foto’s van jezelf te laten maken door deze indrukwekkende fotografe. Ook ik hoop dat we daar weer heel veel mensen blij mee kunnen maken.

Interview door Marion Hazejager

Nicolette Zandee-Verbeek zal tijdens een gezellige High Wine, portretfoto’s maken die u kunt gebruiken voor social media (zowel zakelijk als particulier).

Voor meer informatie klik hier (alleen voor leden)

* Fotografiereis naar Gambia: 1x per jaar gaat Nicolette op reis met een kleine groep mensen op reis naar Gambia. Ze worden ondergedompeld in de Gambiaanse cultuur en krijgen laagdrempelige lessen over fotografie. Overdag zijn er fotografieopdrachten, die ’s avonds besproken worden. Ervaring is niet nodig. Je kunt zelfs fotograferen met je telefoon als je dat wilt.