Tip van Kitty: De Paardenbloem
Voor de bijen die met uitsterven worden bedreigd is de Paardenbloem erg belangrijk. Daarnaast zijn haar lange wortels ook belangrijk voor andere planten. Als je ineens veel paardenbloemen in je tuin hebt, betekent dat meestal dat je grond te verdicht is.
Paardenbloemen zijn ook goed voor onze gezondheid! Ze bevatten meer antioxidanten en vitamines dan de meeste groenten in je tuin. Zij zijn een super bron van vitamine A, C en K en bevatten verschillende mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en kalium. De plant past dus perfect in een voorjaarsdetox.
Alle delen van de plant kunnen worden gebruikt. Van de bloemen kan je een heerlijk compote met appel maken. De bloemblaadjes kan je ook in een salade eten of als spinazie gebruiken in een Turkse Borek*. Van de wortel kun je paardenbloemwortel “koffie” maken.
Van de dichte knoppen kan je kappertjes maken. Heerlijk in salades, pasta’s of op een pizza.
En dat alles werkt allemaal als een ontgifting voor je lever en bevordert gezonde bacteriën in onze darmen.
*Klik hier voor de recepten van de Turkse Borek en de kappertjes op de website van Kit’s Kitchen.
Kitty Hinkekemper weet alles over eetbare wilde planten en de geneeskrachtige kruiden ervan. Zodra het weer kan zal zij, speciaal voor leden van Social Club Obladi, weer interessante wandelingen in Den Haag gaan organiseren.
