Thuis meedoen met Project Rembrandt

door | feb 18, 2022 | Creatief, Kunst

Op Nederland 1 zendt de NPO op zondag om 20:25 Project Rembrandt uit.
In project Rembrandt nemen 10 amateurschilders de pencelen in hun hand en strijden tegen elkaar voor de titel ‘beste amateurschilder van Nederland’. Gedurende het seizoen worden de kandidaten gecoacht door de gerenommeerde kunstenaars en docenten Iris Frederix en Tyas Leeuwerink.

Elke aflevering is er een technische opdracht die wel beoordeeld wordt, maar geen invloed heeft op iemands vertrek of blijven in het programma. In deze technische opdracht leren de kandidaten de technische kneepjes van onderwerpen als verhoudingen, compositie of bijvoorbeeld lichtspeling.

Het tweede deel van het programma is de zogenoemde vrije opdracht. In deze opdracht gaan de kandidaten aan de slag met het onderwerp uit de technische opdracht. Ze worden meegenomen naar een toffe locatie en krijgen de opdracht een schilderij in korte tijd te schilderen.

De schilderijen worden na afloop beoordeeld door een vakjury bestaande uit Raquel van Haver (kunstenares) en Pieter Roelofs (Hoofd schilder- en beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum). Ook een publieksjury van kunstliefhebbers beoordeelt de werken van de kandidaten.

Uiteindelijk blijft er een schilder over die de wedstrijd wint. Deze schilder mag zijn of haar meesterkunstwerk exposeren in het Rijksmuseum!

Voor de mensen die van schilderen houden en zichzelf op een leuke wijze meer techniek willen aanleren, kunnen via de website meedoen aan masterclasses die worden gegeven door Iris en Tyas! 

Archief