Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt Harmenszoon van Rijn, vooral bekend als de schilder Rembrandt met zijn meesterwerk De Nachtwacht, is overleden. Een bijzonder jubileum voor een van de grootste kunstenaars van Nederland ooit. Daarom is dit jaar uitgeroepen tot ‘Rembrandtjaar’: een jaar waarin zijn kunst én zijn leven worden gevierd. Dit wordt gevierd met vele activiteiten zoals exposities, in verschillende steden. Exposities over Rembrandt zelf of over de tijd waarin hij leefde, de Gouden Eeuw.
Obladi licht een aantal bijzondere activiteiten en exposities uit:
Den haag – Mauritshuis: Eén van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. Speciaal voor deze gelegenheid zijn alle 18 schilderijen te zien. Aangevuld door schilderijen die niet langer toegeschreven worden aan Rembrandt. We hebben het hier over kunstwerken die zelden of zelfs nooit zijn tentoongesteld.
GPS- Wandeling: Den Haag en de Hollandse meesters: Een moderne stadswandeling door de geschiedenis van de Gouden Eeuw in Den Haag. Kunst, religie, koninklijke en bestuurlijke macht, historische monumenten, beruchte verhalen, en goud met een knipoog.
Voorburg – Huygens’ Hofwijck: Exclusieve vertoning van een film over de relatie tussen Constantijn en Rembrandt. Deze documentaire laat een reconstructie van deze fascinerende relatie zien op bijzondere plekken en in musea: zo worden toeschouwers meegenomen naar het Mauritshuis, de Lakenhal en natuurlijk het Rembrandthuis.
Amsterdam – Het Rembrandthuis: In dit monumentale pand in het hart van Amsterdam, dat nu een museum is, heeft Rembrandt tussen 1639 en 1658 gewoond en gewerkt. Bezoek zijn atelier, de oude keuken en de woonkamer. Het huis vertelt het verhaal van Rembrandt de mens, de kunstenaar, de leermeester, de ondernemer en de Amsterdammer. Daarnaast kun je de bijna complete collectie etsen van Rembrandt hier bewonderen.
Leiden – De Hortus Botanicus: De oudste botanische tuin van Nederland en West-Europa (gesticht in 1590 aan de universiteit van Leiden). Het oudste deel van de Hortus (1594) is de huidige Voortuin. Deze is opnieuw ingericht met beplanting en een nieuwe kasconstructie: de Wintertuin. De Clusiustuin geeft een indruk van de Hortus rond 1600. Eén van de oudste planten is de Gouden Regen en de Tulpenboom die beide kanten van de ingangspoort van de Hortus sieren.