Gezocht

Goed doel om mee samen te werken

Wij geloven erin dat ‘geluk vermenigvuldigt als je het deelt’ en daarom zijn wij op zoek gegaan naar een goed doel waar wij Social Club Obladi aan kunnen verbinden.

De oproep om goede doelen aan te dragen leverde prachtige reacties op. Wij hebben twee doelen uitgekozen waarvan wij denken dat die het best bij Social Club Obladi passen.   

Omdat wij vinden dat dit een samenwerking met onze leden is, hopen wij dat jullie met ons willen meedenken en willen aangeven waar jullie hart het meest naar uitgaat. Het goede doel met de meeste positieve reacties zal de komende jaren onze speciale aandacht en steun krijgen. 

DOEL 1
Stichting Fundamentalent

Als ik Roger van Loon aan de telefoon krijg is het mij meteen duidelijk dat ik spreek met een weldoener in hart en nieren. Al op jonge leeftijd, meteen na het behalen van zijn middelbareschooldiploma (2006), besluit hij om ontwikkelingswerk in Afrika te gaan doen. Hij neemt een tussenjaar en gaat in Ghana aan het werk als docent op een middelbare school. Als hij eenmaal weer terug is in Nederland laat het hem niet meer los. Hij blijft nauw contact houden met de mensen in Ghana. In het bijzonder blijft hij Augustin volgen, een bijzondere leerling met veel potentie, die droomt over een toekomst als verpleegkundige om zijn landgenoten van dienst te kunnen zijn. Als Augustin halverwege zijn middelbareschooltijd verteld dat zijn vader is overleden en moet stoppen met school omdat daar geen geld meer voor is, besluit Roger om hem te gaan helpen. Samen met zijn partner en ouders zorgt hij voor financiële ondersteuning waarmee Augustin kan voorzien in zijn levensonderhoud en zijn school kan afmaken. Samen met de mentale hulp die Roger hem op afstand kan bieden, lukt het Augustin uiteindelijk om echt als gediplomeerd verpleegkundige aan het werk te gaan.
Roger is geïnspireerd door Augustin en gemotiveerd om nog meer getalenteerde jongeren in Ghana te helpen om hun dromen waar te maken. Hij gaat de samenwerking aan met een contactpersoon in Ghana en zet zo zijn Stichting Fundamentalent op.

Met Fundamentalent wil Roger zoveel mogelijk getalenteerde Ghanese jongeren met ambitie, maar zonder financiële middelen, helpen om een diploma te halen. De studenten die mee willen doen moeten een motivatiebrief schrijven en de cijferlijst van hun diploma van de middelbare school overleggen.
Als ze hun opleiding afgerond hebben, wil hij dat deze jongeren zich inzetten als ambassadeur voor de stichting, zodat andere kinderen ook gemotiveerd zullen worden om hun toekomstdromen na te jagen en hun school af te maken.

Roger is, net als Social Club Obladi, begonnen in 2019 en deze zomer start de 4e student. Zijn doel is om in 2050 minstens 50 jonge talenten aan een diploma te helpen.
Zijn contactpersoon in Ghana houdt contact met de school om ervoor te zorgen dat de juiste leerlingen de kansen krijgen. De leerlingen die mee willen doen moeten een motivatiebrief schrijven. Deze brieven kan je op Roger zijn website lezen. Hele bijzondere verhalen en zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Wat zou het mooi zijn om met z’n allen een aantal van deze studenten de gelegenheid te kunnen geven hun dromen na te jagen, mee te kijken hoe ze deze kans gaan benutten én vervolgens genieten van het moment dat zij hun diploma gaan halen!

“Het is fundamenteel voor jongeren om onderwijs te volgen en hun talenten te kunnen ontwikkelen.”

Stichting Fundamentalent

De stichting Fundamentalent wil meehelpen aan het bouwen van een betere toekomst voor Ghanese jongeren. Daarbij zetten zij zich in op talentontwikkeling met een sterke nadruk op onderwijs, zodat jongeren de kans krijgen om hun dromen waar te maken en hun eigen toekomst vorm te kunnen geven. 

Kijk voor meer informatie op de website:

DOEL 2
180.Earth

Ik verbaasde mij dat ik een berichtje uit Malawi kreeg van Carola van Barneveld. Ik ken haar namelijk als een succesvolle Rotterdamse zakenvrouw en kan de link met een verhuizing naar Malawi helemaal niet volgen. Via Zoom vertelt zij mij haar verhaal. Ik zal de korte versie geven, want hier kan rustig een boek over geschreven worden… Nadat ze al een tijd in haar hoofd had om het roer om te gooien, ging ze heel spontaan in op een uitnodiging de Kilimanjaro te beklimmen om geld op te halen voor een goed doel. Het werd een reis van 3 maanden door Afrika die ze begon ze begon met 8 weken vrijwilligerswerk in een opvanghuis voor straatjongens in Kampala, Oeganda. Eenmaal thuis realiseerde ze zich ze dat haar hart in Afrika was gebleven. Ze verkocht haar boel, hield drie verhuisdozen met spullen over en vertrok daarmee naar Afrika om zich daar nog meer in te zetten voor de samenleving. Na wat omzwervingen belandde ze in Malawi en dat voelt nu als haar thuis.

In Malawi kwam zij in aanraking met 180.Earth. Een prachtig project dat zich, door het planten van bomen, inzet voor ons klimaat. Ze hebben een goed lopend systeem gevonden waarbij ze niet alleen het klimaat verbeteren, maar ook armoede bestrijden.
180.Earth heeft een kwekerij waar jonge bomen ontkiemen. Hier begint hun bestrijding van de ontbossing in Malawi. Boeren in de omgeving mogen deze bomen op hun land planten (gemiddeld 10.000 bomen per hectare!). Zij dragen vanaf dat moment de zorg voor deze bomen en mogen ze na 6 jaar kappen voor eigen gebruik.
Verder koopt 180.Earth ook eigen land waar ze bossen planten.
Tijdens dit proces wordt er werk en educatie verschaft aan boeren, monitoren, boswachters, verzorgers, scholen en zo meer.

 

Wat zou het mooi zijn om bij ieder nieuw lid een boom te kunnen doneren……

The first best time to plant trees was 20 years ago.
The 
second best time is NOW!

180.Earth

180.Earth wil met 180 graden een positieve omslag maken om onze planeet te redden en mensen in armoede te steunen door het planten van bomen bij boerenfamilies in Malawi. Zo compenseren zij niet alleen maar CO2 uitstoot, maar er worden voor deze families ook inkomen gegenereerd.

Kijk voor meer informatie op de website:

Welk doel heeft jouw voorkeur?

9 + 1 =

 Social Club Obladi organiseert originele en kleinschalige activiteiten voor actieve mensen van middelbare leeftijd die alleen door het leven gaan en samen met anderen op pad willen.

Wij organiseren onder andere:
Wandelingen met een thema
Wijn-, bier- en andere proeverijen
Muziek- en kunstworkshops
Borrels met o.a. een muziekquiz
en nog meer…..

Als je je naam hier achterlaat ontvang onze speciale tips & tricks om een leuke dag te hebben. We houden je voortaan up-to-date over allerlei buitengewone tentoonstellingen, unieke voorstellingen en andere buitenkansjes. We verloten regelmatig entreekaartjes.

En ……… natuurlijk laten we jou meteen weten wat de laatste ontwikkelingen bij de activiteiten van Social Club Obladi zijn.