Stromae is een project

door | dec 25, 2020 | Muziek

We kennen de markante Belgische rapper en zanger Stromae van hits zoals Papaoutai, Formidable en Alors on danse. Het is al een hele tijd stil rond deze zanger, maar vorige week kondigde hij aan dat er nieuw werk aan zit te komen.  

Paul van Haver, de werkelijk naam van Stromae, is een artiest en fenomenale kunstenaar. ‘Stromae is een project’, zoals hij zelf zegt, ‘Ik ben niet Stromae, ik ben er op z’n hoogst deel van’. Zijn bescheiden en oprechte imago is zorgvuldig opgebouwd en alles wat Stromae doet is tot in detail uitgedacht. Zelfs de naam is creatief en bestaat uit de omdraaide versie van het woord Maestro.

“Ik ben niet Stromae, ik ben er op z’n hoogst deel van”

Maar het gaat ons natuurlijk om zijn meeslepende muziek, gecombineerd met zijn unieke performance. Werkelijk alle videoclips en optredens zijn spectaculair door het toevoegen van zeer indrukwekkende visuals.  

Zijn producten zijn veelzijdig en afwisselend. Zijn muziek is opgebouwd uit een mix van zo ongeveer alle muziekstijlen die er bestaan. Maar laat je niet misleiden, de meeste onder ons verstaan geen Frans en weten dus niet dat zijn teksten een serieuze boodschap bevatten, die meestal niet zo vrolijk is als de muziek je doet vermoeden. Op de vrolijke meeslepende dancepop van ‘Papaoutai’ staan we bijvoorbeeld massaal te dansen en ‘een soort van’ mee te zingen, maar is in feite een hartverscheurend autobiografische tekst over zijn vermoorde Rwandese vader.  Maar ook dat is een bewuste keuze. Volgens Stromae kan je met dansen je lichaam en geest verruimen en je daarmee afzetten tegen negatieve energie.

De promoties van nieuwe muziek wordt ook tot in de puntjes uitgewerkt. Bijvoorbeeld bij de lancering van ‘Formidable’; Twee weken voor de release van de clip, werd Stromae dronken in een tramhalte gespot. Natuurlijk werd dit gefilmd en in alle roddelrubrieken verspreid. Een paar dagen later verscheen de videoclip voor ‘Formidable’, waarin een man zijn verbroken relatie betreurt. De beschonken toestand van Stromae was volledig in scene gezet.

Zijn concerten zijn geniaal. Eén groot theater, waarbij hij zijn optreden tot één geheel maakt met indrukwekkende animatie. Zijn dansbewegingen lijken los en spontaan, maar zijn strak geregisseerd en van het niveau ‘modern ballet’.

Gelukkig kunnen we even wat Stromae-vitamine opdoen in de tijd dat we op zijn muziek wachten, want in 2015 heeft hij zijn volledige live concert in Montreal gratis beschikbaar gesteld en op YouTube heeft gezet. Inclusief songteksten! Alors on dance……

Archief